I Got You pt. II:
Compensatie is Geen Herstel
Een Middag over het #toeslagenhandaal, structureel onrecht, cultuur, verbeelding en Herstel.


 De actualiteiten rondom thema’s zoals de #toeslagenschandaal, Palestina, energiecrisis en institutioneel racisme tonen hoe een ernstig falend overheidsbeleid levens verwoest. Wat voor samenleving willen we scheppen? Wie wordt gehoord, gezien en geloofd? Wie wordt be-voor/na-deeld in een samenleving die soms aanvoelt alsof we steeds verder verzinken in de hoeveelheid ‘incidenten’? 

Afgelopen oktober organiseerde Metro54 in samenwerking met Nadine Stijns een samenkomst in Den Haag waarbij deze vragen als kompas dienden. Waar we onze verantwoordelijkheid in de maatschappij, sociale rechtvaardigheid, en de rol van de cultuur- en ontwerpwereld bespraken.

Op zondag 10 december 2023 vervolgen we deze gesprekken in het programma I GOT YOU #2 COMPENSATIE IS GEEN HERSTEL in samenwerking met Nadine Stijns en Krachtvrouwen in Rotterdam, waar de vraag hoe ziet herstel eruit? centraal staat. 

Drie jaar nadat de Nederlandse overheid de onrechtmatigheden en het racisme rondom het #toeslagenschandaal erkende, en ‘herstel’ regelingen invoerde ter compensatie, bevinden veel van de gedupeerden zich opnieuw middenin de wirwar, worsteling en het wantrouwen van langdurige bureaucratische processen. Dit keer om aanspraak te kunnen maken op de ‘herstel’ regelingen.

Wat betekent herstel als de bestaande structuren, die aan het onrecht ten grondslag liggen, niet worden ontmanteld of herzien? Is compensatie hetzelfde als herstel? En hoe kunnen verbeelding, cultuur, solidariteit en (het ontwikkelen van) alternatieve systemen ruimte bieden voor herstel, op manieren die recht doen aan de geleefde ervaringen?

Deze middag nodigen we je uit om samen met kunstenaars, designers, juristen, activisten, moeders, mediamakers, gedupeerden en buurtbewoners v (de betekenissen van) herstel te bespreken, en de rol van verbeelding, cultuur en solidariteit hierin. 

To rsvp please send an email to rsvp@metro54.nl